0 Läs mer >>
Här kommer det utlovade inlägget om te och dess fantastiska egenskaper! :)
 
Att te är nyttigt och bra för hälsan finns det forskare som påstått under många år. Men vilket te är egentligen bra för vad och vilka är tesorternas hälsoeffekter?
 
Grönt te
Grönt te har enligt forskning visat sig ha flera positiva effekter på hälsan. Vid tillverkningen tillåts nämligen inte tebladen oxidera och därför bibehålls många av de nyttiga ämnen som finns naturligt i bladen. Förr i världen ansågs grönt te ha läkande effekter vid sjukdomar. Och även om teet numera oftast dricks som njutningsdryck, finns det än i dag rön som påstår att grönt te kan hjälpa till att förebygga sjukdomar. En studie utförd i Japan har dessutom visat att ett par koppar grönt te per dag minskar risken för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar.
 
Rött te
En annan benämning för det röda teet är Rooibos eftersom bladen som används kommer från just Rooibosbusken. Smaken är snarare mild än besk och innehåller heller inget koffein som gör dig pigg. Även om det inte är vetenskapligt bevisat så sägs det att rooibosteet lindrar mot både astma, eksem och sömnssvårigheter. En kopp rött te innehåller dessutom både järn, kalcium, zink och flour som alla är viktiga näringsämnnen för kroppen.
 
Svart te
Eftersom svart te innehåller koffein är det uppiggande och därför tror man att tedrickande förbättrar den mentala förmågan. Svart te är egentligen mörkrött och färgen beror på att mycket av katechinerna i tebladen omvandlas till teaflaviner och tearubiginer, det vill säga nyttiga antioxidanter.
 
Vitt te
Vitt te skulle kunna beskrivas som ett mellanting mellan svart och grönt te och tillverkas av tebuskarnas knoppar och de yttersta bladen. Det är också det te som innehåller mest antioxidanter och näringsämnen av alla sorter. Detta på grund av att tebladen varken utsätts för upphettning, rullning eller oxidering under framställningsprocessen. Alltså ett te som gör nytta för både kropp och knopp!
 
Örtte
Några av de mest välkända sorterna som örtte framställs av är kamomill, nypon och lapacho. Lapachoteet, också kallat för Inka-te, tillverkas av den innersta barken på trädet Tabebuia som växer fritt i Sydamerika. Teet sägs ha helande effekter och påstås kunna stärka kroppens immunförsvar. Dock finns det inga kliniska dokumentationer som stödjer påståendet och personer med allvarliga sjukdomar uppmanas rådgöra med sin läkare innan användning. Lapacho ska heller inte drickas om man är gravid. Kamomillte görs på torkade kamomillblommor och har en antiinflammatorisk effekt. Dessutom kan det användas för för muskelavslappning och teet sägs vara rogivande. Nyponte tillverkas av krossade nypon. Det sägs vara inflammationshämmande och fungera som ett hälsosamt kosttillskott.
 
 
Så där har vi det! :)
 
//Sandra

Nyttigt med te

0 Läs mer >>
Nu var det ett tag sen jag skrev ett inlägg, det har varit lite hektiskt då både jag och min mammas karl har fyllt år. Det har frossats i fika och tårta och riktigt god mat. Så inspirationen har sinat lite då jag blir ganska trött av att äta onyttigt. Det påverkar min kropp ganska så mycket måste jag säga, men det är i alla fall riktigt svårt att hålla sig undan när det bjuds på god fika och MASSOR av tårtor.
Men, det är bara att dra sig i kragen och se varje dag som en ny dag med nya möjligheter och det positiva är att man kan fuska några dagar och sedan börja tänka på vad man stoppar i sig, å på det viset är det aldrig försent och man ska inte bli arg eller ledsen på sig själv om faller tillbaka i gamla vanor ibland. Det händer oss alla. Har en t-shirt med en inspirerande text som stämmer in så bra på allt här i livet, nämligen "Everything will be ok in the end".

Igår var jag ner en sväng på Ockelbos vintermarknad. Doften av munkar som spreds sig över hela marknaden var riktigt frestande. :)
Men jag hittade istället ett stånd med massor av teer i annorlunda och spännande smaker. Jag och mamma köpte en teblandning som hette mormors blandning, vilket innehöll hallon, smultron, nypon, hibiscus, äpple, rabarber/grädd, björnbärsblad & jordgubbsblad. Den doftade fantastiskt och jag hoppas den smakar lika gott ;)
Tänkte skriva lite om te och alla positiva effekter det kan ha i vår kropp i ett senare inlägg :)

Ha nu en bra helg allihopa!

//Sandra

"Everything will be o...

Matbloggstoppen