0 Läs mer >>
I det här regnrusket kan det vara skönt att drömma sig bort och längta efter den där sköna sommaren med varma vindar och kvällar. Därför tänkte jag skriva lite om sommarens så otroligt goda bär! Och för att inte tala om hur hälsosamma de är :) Bär som blåbär, jordgubbar, hallon och vinbär är nämligen späckade med näringsämnen om ni nu inte redan visste det ;) Bär som växer i Norden som blåbär, jordgubbar och hallon innehåller flera vitaminer, mineraler och antioxidanter.

Hallon, blåbär eller jordgubar - vilket är din favorit? :)

Blåbär
 
Blåbär Är skogens tuffing. De innehåller bland annat antioxidanter som skyddar mot flera cancerformer och de gör också underverk för hjärnan. Det sägs nämligen att de fungerar som ett motgift till demens. Enligt en studie gjord vid universitetet i Reading är det flavonoiderna i blåbär som kan rekonstruera hjärnan, Du kan också äta blåbär om du vill förhindra risken för att få urinvägsinfektion. Enligt en studie gjord på Michigans universitet hjälper blåbär att ta ned riskfaktorerna för hjärt- och kärlsjukdomar, liksom metaboliskt syndrom. Blåbäret är också rikt på kostfiber, vitaminer, mineraler, kalium, järn och kalcium. Enligt Svenska Dagbladet innehåller blåbäret också betakaroten som har intiinflammatoriska och antibakteriella egenskaper. Ett riktigt superbär med andra ord.

Hallon
 
Om du har tillgång till färska hallon så är du en lyckans ost. Hallon har en naturlig verkan mot bakterier, virus och svamp. Det sägs också att hallon ökar fettförbränningen och att frysta hallon har ett nästan lika högt näringsvärde som färska. De innehåller precis som många andra bär c-vitaminer, mineraler och antioxidanter och enligt tidningen I Form innehåller de antocyaniner, mikroskopiska växtämnen som ger hallonen en topplacering bland de mest immunförsvarsstärkande livsmedlen som finns.

Jordgubbar
 
Jordgubbar är snäppet nyttigare än hallon. De har ett lågt GI-värde, de är fullproppade med mineraler och vitaminer som till exempel C-vitamin och B5 och de ekologiska gubbarna innehåller en högre halt cancerbekämpande ämnen. Rika på antioxidanter som flavonoider, precis som blåbär och även folat, magnesium och fibrer.

Svarta och röda vinbär
 
Dessa växer i var och varannn svensk trädgård och bären är väldigt rika på C-vitamin. De innehåller även antioxidanter i form av antocyanider och karotener och bären innehåller även kalium. Bladen är också nyttiga och har traditionellt använts för att göra te och fungerar urindrivande.

Björnbär
 
Björnbäret växer vilt i Norden men kan också odlas och kallas också för superbär. Och det är inte så konstigt eftersom det liksom många andra bär innehåller antioxidanter som skyddar vårt immunförsvar. Antocyaniner heter en antioxidant som björnbären är rika på, och det är den som ger björnbärets dess mörka färg. Antocyaniner sägs bromsa åldrandet, minska inflammationer och skydda mot UV-strålning. Björnbär är också fiberrika och späckade med vitaminer och mineraler som kan hjälpa matsmältningen.

I nästa inlägg skriver jag några goda recept som innehåller dessa goda bär :)

 
//Sandra

Sommarens bästa bär

0 Läs mer >>
Idag blir det inte till att göra så väldigt mycket. Regnet har fallit sedan tidigt i morse och det ser inte ut att sluta på ett bra tag. Så dagen kommer användas till att tända lite ljus, kika på några serier som jag missat i veckan och lite annat småfix :)
I fredags var jag på Ockelbo marknad och det var ett bra utbud i år tycker jag ändå, det är ju något speciellt med att gå på marknad i Sverige på sommaren, doften av ljuvligt sockrade mandlar och nyfriterade munkar finns kvar i näsan fortfarande nästan ;)

Och igår följde jag med mamma på vår första gårdsauktion i sommar, den hölls i Rengsjö. Det fanns mycket fint där och jag hade spanat in ett vackert gammalt skrivbord som jag kunde ha haft till att sitta och skriva mina romaner. Men tyvärr bjöd någon annan över mig och jag gick hem tomhänt. Mamma å andra sidan fick i alla fall med sig ett vackert virkat överkast som hon hade kollat in strax före auktionen började. Även fast auktioner också hör till sommaren och det är mysigt, är det ganska svårt att fynda något för en billig peng och när det var regnigt och gråkallt som det var igår, då är det inte speciellt roligt. Vi var ute i regn och rusk i flera timmar och jag frös rejält på slutet. Så idag känner jag mig lite sådär och har ont i halsen. Därför ser jag fram emot att spendera denna dagen under ett värmande täcke :)

Men hoppas ni alla har haft en trevlig helg och får en fortsatt trevlig söndag! :)

//Sandra

Lugn söndag

0 Läs mer >>
Hej alla.
Snart ska jag faktiskt gå och sova! Blir så trött då jag kliver upp halv sex på morgonen och är hemma igen halv sex på kvällen när jag arbetar. Så det blir långa dagar. Därför får träningen nerprioriteras lite grann. Men försöker gå på någon promenad varje dag i alla fall. Känns så skönt när man väl orkar och kommer ut. Men det är ju det första steget att bara pallra sig iväg på promenad som kan vara riktigt svårt ibland ;)
 
Nu till en helt annan sak, hittade ett recept på ett matbröd för ett tag sedan och oj vad gott jag tycker det låter! För inte tala om att det också ser riktigt smaskigt ut. Har inte prövat detta recept men jag ska göra det någon dag :) Har någon av er kanske gjort något liknande eller ätit detta någon gång så berätta gärna vad ni tyckte om det :)
 
Här kommer i alla fall receptet:
 
Nötbröd med tranbär
 

1 bröd
2 dl dinkelflingor
5 dl siktat dinkelmjöl
1 dl krossade linfrön
1 dl russin
1 dl hela hasselnötter
1 dl torkade tranbär
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
4 dl naturell yoghurt
3 msk flytande honung
Ugn: 200°
 
Gör så här:
Blanda dinkelflingor, dinkelmjöl, linfrön, russin, nötter, tranbär, bikarbonat och salt i en bunke. Blanda i yoghurt och honung. Klicka ner smeten i en smord, avlång bakform som rymmer 1 1/2 liter. Eller klä formen med bakplåtspapper.
Grädda i nedre delen av ugnen, ca 1 timme. Känn med en provsticka att brödet är genomgräddat.
Låt brödet vila en stund i formen.
Stjälp upp brödet och låt det kallna under bakduk.
 
Man kan ju alltid byta ut eller utelämna vissa ingredienser om  man inte tycker om eller inte tål det :) Men som sagt, detta bara måste prövas tror jag! 
 
//Sandra

Nötbröd med tranbär

0 Läs mer >>
Hej på er alla!

Hoppas ni hade en lika mysig midsommar igår som jag hade! Min dag bestod av god mat, gott sällskap och många skratt :) Precis som jag ville ha det!

Idag har jag inga särskilda planer, ute blåser det riktigt kallt och man har ingen lust att vara ute alls. Blir nog till att spendera dagen inomhus med lite filmmys kanske. Vi får se :)

Ville passa på att dela med mig av ett super gott recept som jag hittade i en tidning för några veckor sedan. Nämligen kokospanerad torsk. Mums säger jag! Verkligen jättegott och jag råder er om ni aldrig förut ätit detta att göra det ;)

Kokospanerad Torsk
 
 
2 portioner:
1/2 dl vetemjöl
1 dl kokosflingor
1 ägg
250 g vit fiskfilé, fryst och tinad går bra
salt
1 msk smör eller margarin
1 dl sweet chilisås
1 dl turkisk yoghurt

Servera eventuellt med:
Ris
Lime
Sallad

Gör så här:

Häll upp mjöl på en tallrik, kokos på en och vispa upp ägget i en skål. Skär fisken i bitar och torka av på hushållspapper.

Vänd fisken först i mjöl, sedan i ägg och sist i kokos. Salta och stek i smör i stekpanna ca 3 minuter per sida tills den fått fin färg.

Blanda sweet chilisås och yoghurt och servera till fisken tillsammans med ris, limeklyftor och sallad.


Som sagt, väldigt gott och detta recept kommer användas flitigt utav mig :)

Ha en fortsatt trevlig helg!

//Sandra

 

Kokospanerad Torsk

0 Läs mer >>
Efter en lite kortare arbetsvecka tar man nu långhelg och oj vad det ska bli skönt! Imorgon är det midsommar och den kommer spenderas hemma med familjen och bara äta massa gott och mysa tillsammans, sådana tillfällen ska man ta vara på! Eventuellt blir det lite lekar i fångarna på fortet stil, men vi får se. Försökte mig på att baka några mandelkorgar med mamma tidigare som vi skulle använda till efterrätt med något smarrigt i, men idag ville sig det inte med vår bakning så vi får se hur det blir imorgon ;)

Regnet öser ned utanför mitt fönster och jag hoppas det inte blir sådant väder imorgon, jag vill ha sommar och sol nu. :) Att kunna sitta ute tills småtimmarna och spela lite kort och annat. Var är den fantastiska svenska sommaren? Jag vet att regn hör till den svenska sommaren, men är det för mycket begärt att åtminstone få liiite sol? :)

Jaja, medan jag sitter och längtar efter bättre väder, kan jag visa er lite bilder från en liten biltur jag gjorde med några i familjen för ett tag sedan, faktiskt är bilderna från den perioden i maj som var riktigt varm och skön! :)

Ha en fantastisk helg och glad och mysig midsommar alla!

 
 
 
//Sandra

Glad midsommar alla!

0 Läs mer >>
Hej alla!

Nu var det väldigt länge sedan jag skrev, tappade fokus och inspiration ett tag. Men försöker hitta det igen. Ville skriva om vad jag gjorde under lördagen, jag cyklade nämligen hem från Bollnäs till Lingbo! För er som inte vet så är det ungefär 5 mil kanske. Det tog 3 och en halv timme för mig och min syster att cykla, då tog vi det lugnt och njöt av naturen. :)

Vid en tidpunkt så cyklade vi nedför en backe och det var så otroligt fantastiskt att bara få känna sommarens alla dofter, allt ifrån kossor, blommor, sjövatten och nyklippt gräs. Det var en upplevelse och en utmaning och det var så skönt när man var framme och man faktiskt gjort det och att man inte gav upp fast det var riktigt kämpigt vissa stunder!

Man ska aldrig sluta utmana sig själv, människor runt omkring satt beredd att hämta oss om vi skulle ge upp längs vägen, just därför vägrade jag ge upp. För min egen skull ville jag klara det, vägen bestod av sin beskärda del av jobbiga backar som tog på krafterna, speciellt en backe är extra trög och lång. Denna hade jag bestämt mig före att jag skulle försöka ta mig upp för utan att kliva av cykeln och börja gå. Och vet ni, jag klarade den! Med nöd och näppe och benen skakade rejält när jag väl var uppe på toppen, men efter en kort vilostund hoppade jag upp på cykeln och fortsatte :) Här kommer ett foto på mig där jag sitter och återhämtar mig lite:
 
 

Kort sagt, jag är så glad att jag gjorde det och orkade hela vägen fram. Jag utmanade mig själv och det ska jag försöka fortsätta med, det är så ju så otroligt roligt och skönt när man klarar något man velat klarat länge :D

Våga utmana er själv.
 

//Sandra
 

Utmana sig själv

Matbloggstoppen