0 Läs mer >>
Vill man minska i vikt gäller det att håll koll på snacksen. För visst är det oftast mellan måltiderna, när vi är som svagast, som paniksuget slår till? Då gäller det att veta vad du sätter i dig, annars pekar vågen lätt i fel riktning. :) Det är därför mellanmålen är så viktiga, jag känner i alla fall en bättre balans i kroppen efter att jag är mer noggrann med mina mellanmål.
 
Så här kommer det ett tips på bättre mellanmål:
 
Muffins kan vara riktiga kaloribomber men bidrar i normalfallet inte med så mycket näring. Dessa muffins är då det bättre alternativet då de är mer mättande och ger dig näring.
 
 
Du behöver:
1,5 dl fiberhavregryn
1,5 dl grahamsmjöl
2 tsk bakpulver
1/2 krm salt
1 msk flytande margarin/smör- och oljeblandning
1,5 dl mjölk
2 bananer
1 dl russin
 
Gör så här:
•Värm ugnen till 225 grader. Ta fram en muffinsplåt och ev. 6 st muffinsformar´om du vill slippa diska plåten. Om du kör utan formar kan du smörja muffinsplåtformarna med lite flytande matfett
• Mosa bananerna och blanda alla ingredienser till en smet.
• Klicka ut smeten i muffinsplåten/formarna.
• Grädda muffinsen längst ned i ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna innan servering för bästa smak.
 
Mums! Och njut med gott samvete ;)
 
//Sandra

Ett tips på ett bättr...

0 Läs mer >>
Förra helgen tog vi en sväng upp till skogen då solen lyste så vackert att jag ville försöka få med den och det vackra snölandskapet på kort. Att fotografera är någonting jag skulle kunna göra i timtal i sträck! Älskar det :) Men vägen till den bästa utkiksplatsen över skog och alla vindkraftverk var inte plogad så det fick bli att knäppa några enstaka kort längs vägen istället. Blev ganska fina kort ändå, det är svårt att misslyckas med en bra kamera i och för sig tycker jag :)

Bjuder på några bilder:

 
 

 
//Sandra

Vackra vintern

0 Läs mer >>
Idag är det söndag och jag har tänkt ta det lite lugnt idag. Det heter väl vilosöndag av en anledning ;) Eventuellt om jag ska ta en promenad ute i den friska luften lite senare!
 
Hittade en rolig artikel häromdagen där man skriver om lingon och dess påstådda effekt på kroppen. Så här skriver dem:
 
Börjar det puta lite väl mycket runt magen?
- Då kan lingon högst överraskande vara lösningen.
 
Forskning i Lund visar att bären stoppar negativa effekter av fet kost - i alla fall på möss.
 
Vid Lunds universitet har forskare använt sig av möss som delats upp i olika grupper. Några av dem fick lågfettskost, de flesta däremot riktigt feta måltider. Till det fick man dessutom olika former av bär: björnbär, hallon, kråkbär men också lingon och tre månader senare kunde man se resultat:
 
- Mössen som fick lingon var skyddade mot viktuppgången, blev inte feta och hade lägre inflammation i kroppen, säger Lovisa Heyman, molekylärbiolog till TT.
 
Hon vill inte prata om "lingondieten" som ett alternativ till 5:2-metod, däremot är studien så intressant att man vill gå vidare. - Vi hoppas kunna utforska om lingon i framtiden kan vara en del i att förebygga fetma. Det är känt att bär innehåller många nyttiga ämnen.
 
 
Intressant faktiskt :)
 
Ha en bra dag!
 
//Sandra

Lingon kan hålla vikt...

0 Läs mer >>
Var ute och gick lite tidigare, hade min pappa som sällskap via telefon som tur var så jag slapp känna mig så ensam. :)

Kände att jag var tvungen att gå en liten promenad efter frosseri av godis och salta jordnötter! ;) Ibland faller man tillbaka i gamla vanor. Det är riktigt svårt att hålla sig borta från sådana godsaker för mig, riktigt svårt :) Men det är bara att kämpa på! Vet att några av er sagt att ni vill ha en före/efter eller just nu bild på mig, tyvärr har jag inga vidare bra bilder då min förändring kom långsamt och successivt. Men tänkte dela med mig av den bilden jag pratade om förr. Dagen då jag hade gjort i ordning mig för julbord i december 2012. Hur det var en chock att se mig själv på bild, jag kände helt enkelt inte igen mig själv och undrade vad jag hade gjort med mig själv, vad höll jag på att göra med min egna kropp? Det spelade ingen roll vad andra tyckte och tänkte, utan hur jag själv kände. Hur mitt annars så låga självförtroende och självkänsla nu var i botten av ett bottenlöst hav tack vare hur jag såg ut. Sedan en bild på hur jag ser ut idag, bjuder på en osminkad och blek Sandra, och det är verkligen inte vanligt, men jag känner helt enkelt mig mer säker på mig själv och mitt utseende idag :)

Några av mina nyårslöften för i år är att få en stark kropp, både i kropp och själ. Jag vill bygga lite muskler och kunna springa en mil utomhus.

Men jag är glad och stolt över hur långt jag har kommit hittills, och det är viktigt, att berömma er för både de stora men också små målen som ni klarar. Ingenting är omöjligt. Ingenting.

Hoppas ni alla har en trevlig helg!

 
//Sandra

Före och efter

0 Läs mer >>
Här kommer tips på några bra hemmaövningar om man har vana att gå till gymmet men kanske inte hinner på en stressig dag. Men också för er, som jag själv, inte varit på något gym, jag personligen har kommit långt på att bara göra hemmaövningar med min egna kroppsvikt. Det beror helt på vad man föredrar från person till person. :)
 
Burpees är ju en klassiker som verkligen tränar hela kroppen. Jag är ingen vidare höjdar på detta själv och blir trött väldigt snabbt! Men det är definitivt en effektiv hemmaövning.
 
Så gör du:
Börja med att stå upp och sätt sedan händerna i golvet en bit framför fötterna. Hoppa därefter jämfota bakåt och böj på armarna samtidigt som du lägger dig på mage. Nästa rörelse är att hoppa jämfota fram igen och därefter sträcka dig upp för att avsluta med ett upphopp. Du är nu redo att köra nästa repetition.
 
Knäböjshopp
Stå med fötterna höftbrett. Böj på benen och gör ett ordentligt hopp. Bromsa upp rörelsen mjukt när du landar med fötterna brett isär, med tårna vinklade snett ut i samma vinkel som knäna. Hoppa sedan på samma sätt igen och landa åter igen höftbrett. Upprepa de två rörelserna under hela setet. Övningen tränar rumpan, låren och förbättrar din spänst.
 
Plankan med knäuppdrag
Stå i plankposition fast med armbågarna i golvet. Dra upp höger ben mot höger armbåge, utan att nudda golvet. Byt ben och upprepa övningen. Om du vill ha ännu större belastning kan du stå med händerna på golvet istället för armbågarna.
 
Värm upp i trappor
Ifall du inte har en cykel, ett löpband eller är för frusen för att jogga hemma fungerar det utmärkt att värma upp i trappor. Ta två steg i taget, ha rak rygg och spänn bål. Genom att räkna 10 steg per fot X 3 kan du dessutom göra trapporna till ett styrkeredskap.
 
Situps
Även här gäller det att variera situpsen för att få ett så effektivt resultat som möjligt. Växla mellan göra sidositups, ha benen i luften eller cykla med benen samtidigt som du gör övningen. Tränar du med en vän kan använda en boll som ni ger till varandra i sittläge.
 
Så, det här är några men relativt enkla övningar som inte kräver mycket redskap förutom din egna kroppsvikt. :)
 
//Sandra

Hemmaövningar

0 Läs mer >>
Att vi alla är olika är ingen nyhet, därför kanske inte min metod att nå min drömvikt nödvändigtvis funkar för dig. Det finns så många olika sätt och dieter där ute för att gå ned i vikt, och många av dem fungerar säkert. Men jag tycker det viktigaste är att hitta DITT sätt som funkar för dig och din kropp för att du ska kunna leva ett hälsosammare liv. Fann en sida igår från hemmets journal där de tar upp dem mest populära dieterna för att nå sin drömvikt och vad de innebär och vad "experterna" på detta område tycker och tänker om de olika metoderna, intressant läsning faktiskt.
 
 
5:2-metoden
 
Vad är 5:2-metoden?
Du halvfastar två dagar i veckan och dessa dagar kan infalla när som helst under veckan, men inte efter varandra. På dina fastedagar äter du 500 kalorier om du är kvinna och 600 kalorier om du är man. Viktnedgången som kan ske med 5:2-metoden beror bland annat på att den totala kalorimängden över en hel vecka blir lägre. Du får även ökad fettförbränning och metoden tros förbättra hälsan på sikt samt sänka risken för vissa sjukdomar såsom cancer, demens och hjärt-kärlsjukdom.
 
Så tycker experten
– Vi är alla olika. En del mår bra av och lyckas med en metod som andra mår dåligt av och till och med går upp i vikt av. När det gäller 5:2-dieten finns det en fara att hungern under fastedagarna gör att man överkompenserar matintaget under ätardagarna. Därför är 5:2 olämpligt för den som har svårt att hantera hunger. Även den som har eller har haft ätstörningar ska undvika 5:2. Egentligen är det lika effektivt att äta mer mättande mat generellt, vilket gör att man äter kanske 300-400 kcal mindre än tidigare per dag. Då går man garanterat ner i vikt.
 
Viktväktarna
 
Vad är Viktväktarna?
Viktväktarnas metod hjälper dig att välja bra mat och motiverar dig till en aktiv livsstil. Metoden går ut på att man ska hålla kolla på sitt energibehov som beräknas i så kallade pro-points. Vill man gå ner i vikt krävs det att man äter energisnål mat som ger låga points-värden. Frukt och grönt består i de flesta fall av 0 points vilket betyder att viktväktare kan äta mycket frukt och grönt. Viktväktare undviker mat som innehåller dåliga fetter och mycket socker.
 
Så tycker experten
– I grunden är det en bra metod eftersom man får lära sig hur många kalorier maten innehåller, och det är ofta slående hur stor skillnad det är i mättnadseffekt. 200 kcal i form av ägg kommer att mätta mycket bättre än 200 kcal i form av croissanter. Det skapar en förståelse för vad man ska äta, vilket är bra. Det kan verka jobbigt att räkna points livet ut, men i regel får man ganska snart en kunskap om hur mycket man kan äta innan det blir för mycket.
 
LCHF
 
Vad är LCHF?
LCHF står för Low Carb, High Fat, helt enkelt lite kolhydrater och mycket fett. Det har varit mycket debatt om LCHF de senaste åren, men lågkolhydratkost är numera godkänt av Socialstyrelsen för behandling av övervikt och diabetes typ 2. LCHF innebär att man ska äta proteinrik mat som kött, fisk, ägg, ovanjordsgrönsaker och naturligt fett som smör och olivolja. Däremot ska man undvika socker, lightprodukter och stärkelserik mat som bröd, pasta, ris och potatis. Så tycker näringsexperten – Idag finns det ett spektrum av olika LCHF-koster och i de moderna tappningarna äter man ofta nyttigare fetter, till exempel nötter, rapsolja, olivolja och frön istället för de äldre LCHF-varianterna där man förespråkade animaliska fetter. De sistnämnda är varken bra för formen eller hälsan, men en lågkolhydratkost med bra fetter kan vara bra för somliga. Problemet med lite kolhydrater i kosten är att många tappar orken och inte klarar av att träna. Eftersom det är oerhört viktigt både för hälsan och vikten kan det bli ett problem.
 
Stenålderskost
 
Vad är stenålderskost?
Med stenålderskost, eller paleolitisk kost, menas en kost baserad på viltkött, fisk, rotfrukter, nötter, bär och frukt. Spannmåls- och mjölkprodukter ingår inte, inte heller socker och salt. En relativt stor del av kosten består av animaliska livsmedel. Tanken är helt enkelt att försöka äta som man gjorde på stenåldern, med ett avsevärt högre proteinintag än vi har idag.
 
Så tycker experten
– Jag skulle rekommendera en semi-paleolitisk kost, vilket innebär att man även äter naturligt glutenfria livsmedel som ris, quinona, havregryn, baljväxter, bovete, rotfrukter och potatis. Dessa livsmedel är väldigt nyttiga trots att de inte fanns i människans kost på stenåldern. Eftersom paleo-kost tillåter att man äter sig mätt och innehåller all näring man behöver, anser jag att det är en överlägsen viktminskningsmetod och livsstil.
 
GI
 
Vad är GI?
GI står för glykemiskt index, vilket är ett mått på hur snabbt blodsockret stiger efter måltiden. Långsamma kolhydrater leder till en mer utplanad blodsockerhöjning, vilket dämpar insulinpåslaget efter en måltid. Det bidrar till att hålla blodsockret på en jämn nivå och till hälsosammare fettomsättning och blodfettsnivåer. Mat att satsa på är till exempel grovt rågbröd, baljväxter, fullkornspasta, grönsaker, nötter och mörk choklad.
 
Så tycker experten
– Det är bra att ha koll på hur snabbt eller långsamt blodsockret stiger efter en måltid, eftersom mat med högt GI är dåligt för både vikten och hälsan. Det bästa med GI är att det finns med i alla andra viktminskningsmetoder också, så du får det så att säga på köpet om du väljer att äta till exempel stenålderskost.
 
Här är länken till sidan där man kan läsa 5 kvinnors upplevelser med den bantningsmetod de följer: http://www.hemmetsjournal.se/dromvikt?utm_source=HJs-nyhetsbrev&utm_medium=email&utm_content=9391017&utm_campaign=2014-01-22
 
//Sandra

Olika metoder att nå ...

0 Läs mer >>
Hittade det här receptet idag på marinerad fläskfilé och jag måste nog bara pröva det då det ser super smaskigt ut! :)
 
Marinerad Fläskfilé
 
4–6 portioner
2 fläskfiléer ca 500 g
1 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
2 msk smör
 
Marinad:
1/2 dl olivolja
1 citron, strimlat skal och pressad saft
1 msk finhackad färsk rosmarin
1 röd spansk chilipeppar
1 vitlöksklyfta
1/2 tsk salt
1/2 tsk stött vitpeppar
 
Gratinering:
12 marinerade soltorkade tomater
200 g fetaost
125 g riven mozzarella
 
Garnera med:
färsk rosmarin
 
Servera med: kokt potatis och sallad
 
Ugn:175º/225º
 
Gör så här:
Putsa filéerna. Salta, peppra och dela dem på mitten. Bryn dem runt om i en stekpanna med smör. Lägg över köttet i en ugnsfast form. Stick in en köttermometer och tillaga i ugnen på 175º tills temperaturen är 65º, ca 25 minuter. Låt svalna.
 
Skär köttet i 1/2 cm tjocka skivor och lägg dem på ett ugnsfast serveringsfat.
 
Marinad: Blanda olja, citronskal och citronsaft, rosmarin, urkärnad och finhackad chilipeppar, finhackad vitlök, salt och peppar och häll över köttet. Täck fatet med plastfolie och låt köttet marinera i kylen i ca 2 timmar eller över natten.
 
Blanda hackade soltorkade tomater, smulad fetaost och riven mozzarella och fördela över köttet. Gratinera mitt i ugnen i ca 15 minuter. Garnera med rosmarin och servera med kokt potatis och sallad.
 
Smaklig måltid! :)
 
//Sandra

Fläskfilé - smaskens

0 Läs mer >>
 Att ta hand om mitt yttre är nästintill lika viktigt att ta hand om mitt inre och därför sminkar jag mig inte så ofta längre och försöker ta hand om min hy, även huden blir så lätt torr nu under vintern så jag smörjer in mig efter varje dusch. När det kommer till håret så gör jag en hårinpackning varje vecka.
 
Jag är inte så insatt i allt som har med smink och hårprodukter att göra, men jag har mina favoritsidor och mina favoritprodukter. En sida som jag och min familj har beställt många gånger ifrån är Yves Rocher. De har många bra produkter och många är det riktigt bra pris på. Det är inte ofta jag inte blivit nöjd med produkter därifrån.
Därför är det ju superbra att jag fått en unik rabatt på min nästa beställning och ville såklart tipsa er om det, rabatten ger nämligen 20 % rabatt på alla deras skönhetsprodukter, smink och parfymer. Det vill säga hela deras sortiment! Så passa på och klicka in er på länken nedanför så får ni också ta del av erbjudandet! Bra va? :)
 
http://blogfame.se/56/13917/yves-rocher

Rabattkod: Blogfame20 

Gäller till den 9/2.


Ha det bra!

//Sandra

Yttre skönhet

0 Läs mer >>
Så mycket pratas om hälsa och kost att det är riktigt svårt att veta vad man ska tro ibland, är honung verkligen så nyttigt, blir man tjock av kolhydrater, går man ned i vikt av äppelcidervinäger och får man verkligen dålig hy och huvudvärk av choklad? Dessa frågor är bara några av de som det snackas om bland alla. Hittade lite svar på dessa som jag tycker stämmer ganska bra, åtminstone med hur min bild av dessa "myter" är om vad som är bra och mindre bra.
 
Honung är nyttigt
- Bara för att det är en naturlig produkt behöver det inte betyda att det är nyttigt. Honung är en blandning av frukt- och druvsocker samt vatten. MEN jag vill påpeka att honung gör nytta inuti kroppen, bland annat visar studier att den kan förbättra tarmens hälsa. Så jag använder den mer än gärna som ett alternativ när jag blir sötsugen :)
 
Glutenfri kost är den bästa
Fler och fler glutenfria produkter poppar upp i butikerna och det är lätt att tro att alla, oavsett glutenallergi eller inte, mår bra av att ta bort gluten i sin kost.
 
– Det är superhett med glutenfri kost men alla rekommenderar inte att alla människor ska välja det. Vissa grupper kan må bättre så som personer med IBS, och för glutenallergiker är det absolut nödvändigt. Men många säger att de som är sugna på att testa att helt ta bort gluten först ska rådgöra med en dietist.
 
Mikrovågorna skadar dig
Hur är det nu med mikrad mat? Blir maten mer vitaminfattig och är mikrovågorna skadliga?
 
– Det stämmer inte. Mikrad mat kan vara väldigt effektiv då mikrovågorna höjer upp vätskan i maten så att den snabbare blir varm. Det kan till och med vara ett mer skonsamt sätt att bevara näringsämnena.
 
Ägg är dåligt för hjärtat
Du kanske inte ska äta en omelett gjord på tjugo ägg men att det skulle vara rent av farligt ska tas med en nypa salt.
 
– Det man tänker här är att ägg innehåller kolesterol som såklart inte är bra för de människor som har väldigt höga värden. Men har du inte det så kan man med gott samvete äta ett-två ägg om dagen.
 
Kolhydrater är dåligt för dig
Åtta skivor bröd om dagen var en slogan som brödinstitutet myntade 1976. I dag är det inte många som proppar munnen full med formfranska men att helt skippa kolhydraterna är heller inte att rekommendera.
 
– Man ska inte dra alla kolhydrater över en kam. De kolhydrater som finns i grönsaker, fibrer och frukt är bra och sådana som kroppen behöver. Sedan finns det en sämre variant i bland annat godis och öl som vi inte mår särskilt bra av.
 
Fruktsocker är nyttigare än vitt socker
 
– Fruktsocker är nyttigare i sin rena naturliga form jämfört med sockret i godis. Däremot är artificiellt fruktsocker som man tillsätter i läsk och saft inte nyttigare, det kan till och med vara värre än vitt socker.
 
Man går ner i vikt av äppelcidervinäger
 
– Man vill ju så gärna tro att det finns något livsmedel som gör att du rasar i vikt men det gör det inte. Att du går ned i vikt av äppelcidervinäger stämmer inte.
 
Pizza är bra bakismat
 
– Efter en brakfest vill vi ha fet, söt och salt mat och det är en naturlig reaktion. Att kroppen känner sug efter maträtter så som pizza är inte konstigt alls, den innehåller mycket fett och salt och är lätt att äta. Däremot kan du bli lika tillfredsställd av spaghetti och köttfärssås.
 
Man får huvudvärk och finnar av choklad
Att choklad skulle få huvudet att banka och huden att bli finnig är en orättvis anklagelse. En nyligen publicerad studie visade att det inte finns något samband mellan choklad och huvudvärk och inte heller mellan dålig hy och choklad.
 
– Forskningsmässigt finns det inga belägg för att det stämmer men sedan finns det folk som har en personlig erfarenhet av att få finnar och huvudvärk efter att de ätit choklad.
 
Det är sämre att äta mat sent på kvällen
 
– Vi har en lägre ämnesomsättning på natten och då är det inte särskilt bra att äta mycket precis innan läggdags, om du måste äta något så välj ett lättare mål.
 
Hoppas detta har klargjort lite mer för er som det gjort för mig i alla fall. :)
 
//Sandra

10 myter om mat

0 Läs mer >>
Tipsar om två nya recept jag hittat som jag tänker testa, de låter riktigt smarriga :)
 
Grekisk pastagratäng
 
2 portioner:
125 g pasta t ex skruvar
200 g köttfärs
1 msk smör eller margarin
salt, peppar
1/2 gul lök
1/2 röd paprika
1 vitlöksklyfta
2 msk tomatpuré
2 dl krossade tomater
1 krm kanel
1 dl crème fraiche
1/2 dl riven ost
 
Servera med: sallad
Ugn: 225°
 
Gör så här: Koka pastan och låt den rinna av i durkslag. Stek färsen smulig i en stekpanna med smör. Salta och peppa. Skala och hacka löken och fräs med färsen ett par minuter. Lägg i hackad paprika, pressad vitlök, tomatpuré, krossade tomater och kanel och småkoka i 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Lägg pastan i en smord ugnsfast form och bred ut köttfärssåsen ovanpå. Blanda crème fraiche och ost och bred ovanpå. Gratinera i 15 minuter. Servera med sallad.
 
Squashbiffar
 
2 portioner:
1/2 squash
1 krm salt
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
200 g kikärter
1/3 dl hasselnötter
1 ägg
salt, peppar
1 msk smör eller margarin
Sås: 1 dl crème fraiche 2 msk ajvar relish
 
Servera med: kokt potatis och sallad
 
Gör så här: Riv squashen och salta och låt stå ca 10 minuter. Krama ur vätskan ur squashen och blanda den med hackad lök och pressad vitlök. Mixa kikärterna. Hacka nötterna fint. Rör ihop squash, kikärter, nötter och ägg. Krydda med salt och peppar. Smält smör i en stekpanna och klicka i smeten och stek på medelvärme, ca 4 minuter per sida. Sås: Blanda ihop crème fraiche och ajvar relish och servera till biffarna tillsammans med potatis och sallad.
 
Smaklig måltid! :)
 
//Sandra

Dagens recept

0 Läs mer >>
Här kommer lite tips på hur du kan bli av med slaggprodukterna som snabba kalorier, koffein och processad mat genom en detox! Du kan bli både piggare, friskare och sova bättre.
 
Kroppen rensar ständigt ut slaggprodukter genom bland annat hud, lymfa och andning. Men när vi kontinuerligt utsätter oss för industrimat, koffein, alkohol och luftföroreningar kan kroppen få svårt att hinna avgifta sig själv. Därför är det en god idé att detoxa ett par gånger per år för att bli piggare och friskare.
 
Lätta men regelbundna måltider
Ätt lätt, och mindre portioner än du brukar. Satsa på fiberrika grönsaker, fisk, nötter, bär och örter. Ångkokt fisk med råris och grönsaker är en utmärkt lunch eller middag. Nötter och en kopp grönt te eller misosoppa fungerar utmärkt som mellanmål. 
 
Ät på regelbundna tider.
Det förhindrar blodsockerfall och pendlingar.
 
Uteslut…
Socker, vitt mjöl (godis, bullar, kakor, bröd) och andra kolhydrater som snabbt höjer ditt blodsocker (som har högt GI, glykemiskt index).
Jästa produkter: till exempel vin och öl, för att stävja jäsningsprocessen i kroppen och rensa ut jästsvampar.
Halvfabrikat. Sämre näringsinnehåll. Innehåller onyttiga tillsatsämnen och kemikalier. • Kaffe, te, cola, annat koffein.
Frukt. Jäser lätt i kroppen eftersom det innehåller mycket fruktsocker. Avgiftningen blir effektivare om kosten är fruktfri ett par veckor. Grapefrukt är okej.
 
– Glöm inte att dricka mycket vatten! Gärna 2 liter om dagen. Alternativt grönt eller rött te, som innehåller massor av antioxidanter.
 
Träna varje dag
Motionera och stretcha varje dag! Minst 20 minuter så att du svettas. Tips: Börja dagen med en rask promenad. Stretching sätter fart på kroppens energisystem och lymfsystemet, vilket är essentiellt för utrensning.
 
Stressa ner
Undvik stress. Ägna så mycket tid som möjligt åt sådant som ger dig lugn, ro och glädje. Se på saker som gör dig glad och upplyft, så undvik negativa nyheter.
 
Frossa i fisk
Fyll på med bra fett: fiskolja i flytande form, kallpressad olivolja, kokosolja och smör. Fett behövs för att nerverna, hormon- och immunsystemet ska fungera ordentligt.
 
Vitaminer och mineraler som underlättar avgiftningen:
A (smör, fiskleverolja, ägg).
B6 (bland annat i vetekli, vetegroddar, banan).
C (svarta vinbär, nyponsoppa, persilja, pepparrot, gul paprika, kiwi).
E (vetegrodds- oliv, raps-, linfröolja).
Bioflavonoider (blomkål, björnbär, citrus, katrinplommon, nypon, svarta vinbär, druvor).
Fosfatidylkolin. Brist kan ge fettlever (bland annat lecitingranulat/olja, äggula, vetegroddar).
Sulforafaner (broccoli, brysselkål, grönkål).
Glukarater (citrus, tomater).
Glutation. Antioxidant.
Viktig för avgiftning (frukt/grönt, bland annat avokado, sparris, grapefrukt, tomater).
 
Denna detox kan man själv välja hur länge man vill hålla på med, men kan tänka mig att ju längre man håller det desto större effekt kommer man se på kroppen och hälsan :) Kanske någonting att satsa på i någon vecka? Vad tror ni?
 
 
//Sandra

Detox

0 Läs mer >>
Tänkte tipsa lite om vad man kan tänka på när det gäller vad man stoppar i sig efter träning :)
 
  • Skippa den feta maten. Pommes frites, hamburgare, korv och nachos är exempel på maträtter som du ska hålla dig borta från efter att du har tränat. Det dåliga fettet saktar ned matsmältingen och utplånar allt du har byggt upp under träningen. Målet med träning ska vara att fylla på glykogendepåerna och minska på fettet.
 
  • Undvik bacon. Att äta lite bacon till frukost är okej, men att tugga i sig det senare under dagen är mindra bra. Om du börjar dagen med fet mat har du större chans att jobba bort kalorierna. Om du du proppar i dig fett efter träningen saktas din metabolism ned. Om du är sugen på protein är ett smartare val att steka några ägg.
 
  • Pass på pizza. Pizza med fet topping är ingenting som du ska äta om du vill få ut maximalt av din träning. Om du nu måste ha någotning med ost så är det bättre att ta en fullkornssmörgås med en ostskiva på.
 
  • Akta dig för mjölkchoklad. Mjölkchoklad är någonting du ska akta dig för. Däremot kan en bit mörk choklad (minst 70 procent kakaohalt) vara bra. Det innehåller antioxidanter och fria radikaler som fungerar antiflammatoriskt. Var bara noga med att inte överkonsumera den mörka chokladen.
 
  • Släck inte törsten med läsk. Efter träning ska du inte fylla på vätskedepåerna med drycker som innehåller socker eller sötningsmedel, det gäller även sportdrycker. Sockrade drycker saktar ned din metabolism och fungerar alltså kontraproduktivt för dig som vill gå ned i vikt.
 
  • Sluta med salta snacks Om du gillar att äta salta snacks efter träning så bör du tänka om. Chips och andra snacks kan minska dina nivåer av kalium vilket är betydligt viktigare för din kropp än salt. Kalium är viktigt för cellernas funktion då du under ett träningspass förlorar elektrolyter vilket är viktigt för att kunna transportera vatten mellan cellerna. Så alltså bör du vara rädd om ditt kalium.
 
  • Undvik att bara knapra grönsaker. Konstigt kan tyckas men faktum är att grönsaker inte räcker som påfyllnad. Om du hemskt gärna vill äta dina morötter och salladsblad så kan du blanda dem med hummus eller yoghurtdipp. På så sätt får du i dig nödvändiga proteiner.
 
  • Undvik bakverk. ;) Efter träning är det viktigt att fylla på dina reserver och det det gör du med hjälp av kolhydrater. Men om du äter fel kolhydrater så gör du bara kroppen en otjänst. Skippa bakverken och satsa istället på fullkorn, osötat jordnötssmör eller frukt.
//Sandra

Efter träning

1 Läs mer >>

Hittade ett recept häromdagen på en variant på omelett, en omelett kan man verkligen experimentera med tillbehör och smaker! Superkul, och ibland lyckas man och ibland inte. Men denna variant lät lite spännande tycker jag.

Krämig omelett med sambal och skinka
– Ett enkelt, proteinrikt alternativ med sting i!

 

Ingredienser:

(1 portion)

  • 1 ägg
  • 1 äggvita
  • 2 msk vatten
  • 1 krm sambal oelek
  • 1 krm salt
  • 2 skivor rökt skinka eller kalkon
  • 1 näve färsk bladspenat
  • 1 hackad vitlöksklyfta
  • 1 tsk olja
Gör så här:
Vispa ihop ägg, äggvita, vatten, sambal och salt. Fräs skinka, spenat och vitlök i oljan i en liten omelettpanna. Häll på smeten och grädda en krämig omelett. Servera med skivade tomater.

Smaklig måltid!
 
//Sandra
 
 

En variant på omelett

0 Läs mer >>
Så, hittade en riktig bra och rolig artikel idag på Veckorevyns hemsida. 38 knep för dig som flyttat hemifrån! :) Men dessa tips är också superbra för alla andra också.
 
Här är dem bästa enligt mig:
 
Spara dina toarullar ifall du skulle få julklappspapper över:
 
Måla om i nya lyan? Glöm inte att sätta ett gummiband runt burken:
 
Utnyttjna dörren i städskåpet till förvaring:
 
En muffinsplåt blir enkelt ett uppläggningsfat:
 
Såhär undviker du att vatten kokar över:
 
När du vill micra två skålar samtidigt:
 
Lite småroliga och smarta tips! Om ni vill läsa alla tipsen så kika in artikeln här.
 
//Sandra
 

38 bra tips om man fl...

0 Läs mer >>
Hittade en sida där dom skriver lite om årets hälsotrender! Lite roligt att läsa faktiskt :) Att de till exempel vill satsa mer på nyttigare snabbmatskedjor är ju superbra!
 
Hampaden nya smarta proteinkällan Hampa ryktas ha ett av naturens mest perfekta sammansätting av näringsämnen. I oljeform har hampa en sällsynt kombination av de tre fettsyrorna omega 3, omega 6 och linolensyra och innehåller inte mindre än 52 procent fullvärdigt protein. Förutom protein och nyttiga fetter är hampan fullproppad med kostfibrer, långsamma kolhydrater, vitaminer och mineraler som ytterligare förstärker den främjande effekten på immunförsvaret, underlättar matsmältningen och håller blodsockret i schack. I dag är det främst hampans fröer som används som föda. De innehåller inte den rusframkallande substansen THC, som finns i växtens blommor och blad. Hampa finns bland annat som olja, mjöl, pasta och smör.
 
Nyttig mat i farten - Vi vill inte längre tvingas äta flottiga korvar, hamburgare eller kebaber när vi är på språng. I takt med att allt fler blir hälsomedvetna dyker också fler nyttiga snabbmatskedjor upp. Sist ut är GI-gurun Fredrik Paulún som är igång med att lansera Paulúns Deli över hela Sverige: En ny snabbmatskedja med inriktning mot nyttig mat som sockerfri sushi på råris, matiga sallader och proteinladdade mackor.
 
Kombucha - Kombucha är ett te som genom en jäsningsprocess fyllts med vitaminer, nyttiga bakterier och antioxidanter. Teet består av levande bakteriekultur som kan verka lugnande för magen och matsmältningen. Tack vare organiska syror och enzymer som bildas under bryggprocessen kan kombucha ha detoxande effekt på kroppen samt öka mättnadskänslan. Det är även rikt på b-vitamin som är nödvändigt för att hår, naglar och hud håller sig friskt.
 
Alkoholfritt - Försäljningen av alkoholfria drycker har ökat drastiskt de senaste åren. Mark Jensen är vd för Carlsberg Sverige: – Det finns en rådande hälsotrend i samhället som både påverkar våra matvanor, vårt dryckesbeteende och hur vi tränar. Det finns många tillfällen där ett alkoholfritt alternativ passar bra, säger han till SvD. Under 2014 kommer vi få se fler mingla runt med alkoholfria drycker på fester. Trenden signalerar både att du bryr dig om din kropp och är självsäker nog att inte ta till alkohol för att slappna av.
 
Juicer - Att råsaftscentrifugen blev årets julklapp är ingen slump. Även 2014 fortsätter juice vara vårt absolut trendigaste hälsoelixir. På barer som Juiceverket i Stockholm och Juicekällan i Göteborg hittar du allt ifrån flytande luncher till powerjuicer med maca, hampa och spirulina. Vill du heller mixa din egen juice finns massa inspiration i böcker och bloggar. Kolla till exempel in Renée Voltaires ”Juice power and detox”.
 
Så, detta är alltså några av årets hälsotrender! :) Är det några ni har eller vill pröva på? ;)
 
// Sandra

Årets hälsotrender

0 Läs mer >>
Äntligen har jag fått mitt underställ från Newbody, jag beställde det för över en vecka sedan då jag fick presentkort därifrån i julklapp! De sitter perfekt och värmer gott till en fryslort som mig! ;) Nu är det bara att dra på sig understället och gå ut på en promenad utan att behöva oroa sig för att frysa ihjäl då!
 
 
Trevlig helg på er alla!
 
 
// Sandra

Äntligen :)

Matbloggstoppen