0 Läs mer >>
Här kommer ett recept på ett mellanmål som verkligen ser och låter supergott, måste jag nog prova en dag :) Nämligen jordnötsbars med mangosmoothie, det som är bra är att man lätt kan byta ut ingredienserna i barsen så att de passar just dig. Oändliga möjligheter ;)
 
Ingredienser:
Jordnötsbars:
200 gram torkade fikon
1 msk kakao,
2 msk kaffe, kallt 2,5 dl
müsli
1 dl jordnötter
200 gram sultanrussin
2 dl havregryn
175 gram mörk choklad
 
Gör så här:
ca 36 bars
1. Skölj fikonen och klipp bort de hårda stjälkarna. Skär fikonen i bitar och lägg dem i en mixer tillsammans med kakao och kaffe. Mixa ihop.
2. Mixa hastigt i müslin, jordnötterna och hälften av russinen. Flytta över massan till en bunke och vänd i resten av russinen samt havregrynen.
3. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en fyrkantig form, ca 24x24 cm. Lägg i massan och platta till så att det blir en jämn yta. Ställ in formen i kylen.
4. Smält chokladen i en skål på låg effekt i intervaller i mikron. Rör ett par gånger i skålen under tiden så att chokladen smälter jämnt.
5. Ta fram kakan och täck den med choklad. Ta en palett eller slickepott till hjälp. Ställ kakan kallt tills chokladen stelnat och skär sedan upp i bitar.
 
Smoothien: Lägg mangobitarna i en mixer och mixa. Skeda upp glassen, mixa och tillsätt mjölk. Häll upp i glas och garnera med mangobitar och apelsinskivor.
 
Mumsigt värre :)
 
//Sandra

Jordnötsbars med mang...

0 Läs mer >>
Hittade ett annorlunda och lite spännande recept idag som jag är sugen på att prova på faktiskt, nämligen nötkött i kokosmjölk med potatis! Delar receptet med er här om det är någon mer som vill pröva på detta:
 
Ingredienser- 4 personer
ca 400 g tärnat nötkött
1 msk rapsolja
2 stora potatisar (skalade)
2–3 tsk grön currypasta
1 burk kokosmjölk
0,5 broccolihuvud i buketter
1 citron
2 msk jordnötter
1 knippe färsk koriander
salt och peppar
 
Tillagning
Värm oljan i en tjockbottnad stekpanna och stek köttet häftigt på hög värme tills det har fått färg. Det tar ca 3–4 min.
Skär potatisen i små tärningar à cirka 1 x 1 cm, och stek dem med köttet ett par minuter. Tillsätt currypastan, stek lite till tills det doftar starkt och kryddigt, och häll kokosmjölk över köttet och potatisen.
Låt rätten sjuda i ca 15 min.
Tillsätt broccolibuketterna mot slutet. De ska vara spänstiga när de serveras. Smaka av med citron, salt, peppar och ev. ännu mer currypasta.
Servera rätten rykande varm och toppa med jordnötter och färsk koriander.
 
 
Låter riktigt spännande tycker jag, detta måste provas på någon gång :)
 
//Sandra

Nötkött i kokosmjölk ...

0 Läs mer >>
Jag är en riktig gottegris och svag för sötsaker, men godis är ju tomma kalorier och fullproppad med tillsatsämnen så det är ju därför inte det nyttigaste man kan välja. Istället är torkad frukt ett perfekt alternativ, då torkad frukt nämligen inte bara smakar gott, det är dessutom nyttigt eftersom det innehåller såväl vitaminer som mineraler och fibrer.

De är ett sunt alternativ till vanligt godis och kan också ätas till frukost tillsammans med cornflakes, havregröt och yoghurt. Man kan också lägga små bitar torkad frukt i degen när man bakar bullar och bröd - möjligheterna är många.

Dessutom innehåller frukten nästan inget fett - cirka 95 procent av energin kommer från kolhydrater.

Förutom den mättande effekten bidrar fibrerna till att hålla våra magar i trim och skyddar mag- och tarmsystemet mot cancer.

Så torkad frukt är ju superbra och det bästa är ju att det faktiskt är GOTT och passar till mycket, super ju :)

// Sandra

Torkad frukt vs. Godi...

0 Läs mer >>
Tänkte fortsätta på ämnet socker med detta inlägg och ibland kan man känna sig som en slav under sockret. Man kan bli trött, irriterad och allmänt less på att alltid duka under för sockersuget. Då kan man ju prova på att göra en så kallad socker-detox. :)
 
Under en socker-detox undviker man allt tillsatt socker i minst en vecka men om man vill bli av med sockerboven för gott kan det vara en god idé att köra på en månad. I början saknar man kanske sockerkickarna och blir nedstämd men när det gått över kommer man att känna sig piggare än någonsin sägs det. ;)
 
– Att mycket socker är mycket skadligt vet nog alla. Lite socker är bara lite skadligt och kroppen tål en hel del skräp. Problemet är ju att få kan äta LITE socker.
 
Så, hur kommer man igång med detoxen?
– Man får börja med att rensa skafferiet. Ut med alla former av snabba kolhydrater, inte bara vanligt socker, kakor, läsk och godis. Släng ut exempelvis söta flingor, snabbmakaroner, vitt bröd, sylt, marmelad och juice. Genom att dra ner på allt som höjer blodsockret får man en rivstart och kan börja om med en mindre sockrig livsstil.
 
Istället kan man ersätta det man plockat bort med nyttigare val som fullkornsbröd, frukt, och grönsaker.
 
Till fredagsmyset kan man göra en bricka med grönsaksbitar, oliver, ost, nötter och grönsakstavar att doppa i egengjord guacamole eller hummus.
 
Bara lite tips sådär, nu ska jag kika lite på OS :)
 
//Sandra

Sockerdetox

0 Läs mer >>
Något jag har ständigt problem är sockret och suget efter det som finns där varje dag. Jag vet att det är många som har samma problem som mig och ville därför skriva ett inlägg om just detta. Under vardagarna är det som värst för mig om jag slarvat med maten helt enkelt, om man inte äter regelbundet och tillräckligt bra måltider så kommer det där sockersuget som ett brev på posten. Visst kan det förekomma annars också men det är inte lika vanligt, inte för mig i alla fall.
 
Under helgerna vill kanske många som jag, unna sig lite extra men det kan då istället lätt bli för mycket och det kan sluta i ett nästintill frosseri av godis och godsaker. :)
 
Men jag har sökt lite på detta och det mest självklara och bästa alternativet är ju att inte ha något godis eller sött hemma eller undangömt överhuvudtaget. Men då detta inte är något alternativ för mig som inte bor själv så får man ta till andra knep. Ett sätt är att äta en frukt då sockersuget sätter igång, du får då i dig mycket mer vitaminer, mineraler och antioxidanter än om du tar en näve godis.
 
Ett annat tips är att avsluta en måltid med grönsaker. Då många är vana att avsluta måltider med något sött, speciellt om maten har varit salt så är det ett bra trick att avsluta målet med lite neutrala grönsaker, vilket minskar suget.
 
Mest är det en mental utmaning att stå emot sockersuget, man måste verkligen ställa sig frågan om just denna godisbit är värt det? Är den verkligen så god att man måste äta den? Kanske är det bättre att verkligen unna sig något man älskar någon gång ibland, sin allra favoritgodis eller liknande.
 
Men det är en ständig kamp detta med socker, åtminstone för mig! Men det är bara att ligga i och kämpa på, en dag har nog detta sug minskat markant och allt kommer kännas så lättare och bättre :)
 
 
//Sandra

Bli av med sockerbove...

0 Läs mer >>
Tänkte med detta inlägg ta upp lite om det tillsatta sockret som finns många produkter. Tillsatt socker är ju som det låter - ett extra socker som inte finns naturligt i maten från början. frukt, honung, mjölk och andra naturligt söta produkter räknas alltså inte in i detta.

Några faror med tillsatt socker är typ 2-diabetes som är den vanligaste formen av diabetes bland svenskar. Orsakerna kan vara övervikt, stress, rökning – och för högt sockerintag. Att äta för mycket socker gör också att kroppen har får svårare att tillägna sig vitaminer.

Drinkar är en bomb som bör undvikas om du vill dra ner på sockerintaget. Drick istället vin eller öl – eller be om ett sockerfritt alternativ!

Glöm inte att äta ordentligt! När du skippar frukosten sjunker ditt blodsocker – då blir du grinig och kroppen börjar skrika efter socker för att komma i balans igen. Regelbundna måltider med bra mat håller blodsockret i schack och det blir lättare att stå emot sötsuget.

Ett tips är att låta bli att köpa kakor och godis i affären, och istället göra egna. På så sätt har du stenkoll på innehållet (och kan välja att använda mer hälsosamma alternativ) och hemmagjort är ju alltid godast! Dessutom tar det längre tid att göra chokladbollar än att köpa dem, och då blir det lättare att låta bli helt och hållet. ;)

//Sandra

Tillsatt socker

0 Läs mer >>
Så nu är det fullt ös med OS på tv:n, måste faktiskt säga att det är riktigt intressant och till och med, hör och häpna, spännande att titta på! Jag är verkligen ingen som har något intresse för sport i annat fall, men OS kan vara riktigt roligt att se, speciellt om någon ur den svenska truppen är med och faktiskt har medaljchans. Det som jag lagt märke till mest är ju hur dessa OS deltagare har pressat sin kropp till det yttersta, det är fantastiskt att se hur mycket kroppen faktiskt klarar av, den råa styrkan som de tävlande besitter är fascinerande tycker jag.

Har kikat lite på vårruset som äger rum under maj-juni och är riktigt sugen på att delta faktiskt. Att få ihop ett gäng och bara springa/gå för roligt eller på tid. Då kanske jag eventuellt skulle ha ett mål tills dess, att träna upp konditionen så att man orkar springa hela vägen, från start till mål. Det är något som jag aldrig klarat tidigare då min kondition alltid varit usel. :) Vi får se hur det blir!

Nu ska jag kika lite på Freestyle, Slopestyle, final för damer :) Kanske blir det medalj för Sverige? ;)

//Sandra

Ny vecka

0 Läs mer >>
Här kommer ett till spännande mellanmål som jag hittat, crepes med ägg! Har aldrig testat detta men någon gång ska vara den första ;)
 
Du behöver:
4,0 styck ägg
5,0 dl standardmjölk
3,0 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
2,9 msk smör el margarin
 
Gör så här:
1.Vispa mjölk med mjöl och salt (+ socker till den franska) till en slät klimpfri smet. Vispa ner ett ägg i taget. Ställ helst svalt i 30-60 minuter.
2.Smält fett i pannan och vispa ner i smeten. Pannan är nu infettad, stekfett behövs ej.
3.Grädda på medelhög värme. Häll smet i pannan och vicka så att den rinner ut. Vänd pannkakan när smeten 'stannat' på ytan och kanten är guldgul. Vänd.
4.Trava crêpes som på bild med smörpapper mellan lagren.
 
Recept: spisa.nu
 
Måste jag testa på faktiskt :)
 
//Sandra

Crepes med ägg

1 Läs mer >>
 Kriterierna för bra mellanmål är för mig att det ska gå snabbt, vara gott och självklart nyttigt! ;) Men ibland fastnar man och äter samma mellanmål dag in och dag ut, och då kan man ju lätt tröttna. Därför är jag på ständig spaning efter mellanmål men också nya spännande recept i överlag. Därför vill jag tipsa er där ute som känner igen er i detta och som känner att inspirationen och fantasin börjar sina, idag delar jag med mig utav ett ganska mättande mellanmål, nämligen wrap med avocado.
 

Du behöver:
Tortillabröd
1 avocado
Grillad kyckling
Rivna morötter
Örtsalt
Sallad

Gör så här:
Riv morötterna, skiva avocadon och skölj salladen. Placera ut kycklingen, strö på örtsalt och montera ihop wrapen.

Självklart kan man mixa och byta ut ingredienserna i denna, möjligheterna är oändliga! ;)

//Sandra

Bra mellanmål

Matbloggstoppen