Sommarens bästa bär

I det här regnrusket kan det vara skönt att drömma sig bort och längta efter den där sköna sommaren med varma vindar och kvällar. Därför tänkte jag skriva lite om sommarens så otroligt goda bär! Och för att inte tala om hur hälsosamma de är :) Bär som blåbär, jordgubbar, hallon och vinbär är nämligen späckade med näringsämnen om ni nu inte redan visste det ;) Bär som växer i Norden som blåbär, jordgubbar och hallon innehåller flera vitaminer, mineraler och antioxidanter.

Hallon, blåbär eller jordgubar - vilket är din favorit? :)

Blåbär
 
Blåbär Är skogens tuffing. De innehåller bland annat antioxidanter som skyddar mot flera cancerformer och de gör också underverk för hjärnan. Det sägs nämligen att de fungerar som ett motgift till demens. Enligt en studie gjord vid universitetet i Reading är det flavonoiderna i blåbär som kan rekonstruera hjärnan, Du kan också äta blåbär om du vill förhindra risken för att få urinvägsinfektion. Enligt en studie gjord på Michigans universitet hjälper blåbär att ta ned riskfaktorerna för hjärt- och kärlsjukdomar, liksom metaboliskt syndrom. Blåbäret är också rikt på kostfiber, vitaminer, mineraler, kalium, järn och kalcium. Enligt Svenska Dagbladet innehåller blåbäret också betakaroten som har intiinflammatoriska och antibakteriella egenskaper. Ett riktigt superbär med andra ord.

Hallon
 
Om du har tillgång till färska hallon så är du en lyckans ost. Hallon har en naturlig verkan mot bakterier, virus och svamp. Det sägs också att hallon ökar fettförbränningen och att frysta hallon har ett nästan lika högt näringsvärde som färska. De innehåller precis som många andra bär c-vitaminer, mineraler och antioxidanter och enligt tidningen I Form innehåller de antocyaniner, mikroskopiska växtämnen som ger hallonen en topplacering bland de mest immunförsvarsstärkande livsmedlen som finns.

Jordgubbar
 
Jordgubbar är snäppet nyttigare än hallon. De har ett lågt GI-värde, de är fullproppade med mineraler och vitaminer som till exempel C-vitamin och B5 och de ekologiska gubbarna innehåller en högre halt cancerbekämpande ämnen. Rika på antioxidanter som flavonoider, precis som blåbär och även folat, magnesium och fibrer.

Svarta och röda vinbär
 
Dessa växer i var och varannn svensk trädgård och bären är väldigt rika på C-vitamin. De innehåller även antioxidanter i form av antocyanider och karotener och bären innehåller även kalium. Bladen är också nyttiga och har traditionellt använts för att göra te och fungerar urindrivande.

Björnbär
 
Björnbäret växer vilt i Norden men kan också odlas och kallas också för superbär. Och det är inte så konstigt eftersom det liksom många andra bär innehåller antioxidanter som skyddar vårt immunförsvar. Antocyaniner heter en antioxidant som björnbären är rika på, och det är den som ger björnbärets dess mörka färg. Antocyaniner sägs bromsa åldrandet, minska inflammationer och skydda mot UV-strålning. Björnbär är också fiberrika och späckade med vitaminer och mineraler som kan hjälpa matsmältningen.

I nästa inlägg skriver jag några goda recept som innehåller dessa goda bär :)

 
//Sandra

Kommentera här:

Matbloggstoppen