Olika sötningsmedel

Socker, sackaros, sukrin. En massa olika namn, vad betyder det EGENTLIGEN och vad är bättre och mindre bra att äta? Ska med detta inlägg försöka reda ut detta lite genom att ta upp några olika sötningsmedel och deras påverkan på vår kropp. :)
 
När man tittar på olika sötningsmedel brukar man titta på det så kallade GI värdet, det är helt enkelt ett mått på livsmedlets påverkan på vårt blodsockervärde. Kolhydratrika livsmedel med högt GI-värde kallas i samband med GI-baserade dieter ofta för "snabba kolhydrater", medan de med lågt GI-värde kallas för "långsamma kolhydrater". Det finns betydligt smartare sötningsalternativ än socker ur GI-synpunkt – men också värre.
 
Sackaros - Vanligt vitt strösocker, har GI = 97.
 
Råsocker -Det oraffinerade sockret är brunt till färgen, mer smakrikt och också mer näringsrikt än de vita sockret. Men ur GI-perspektiv ligger sockertyperna på precis samma nivå. Gi = 97.
 
Sukrin – Baseras på en sockeralkohol som finns naturligt i vissa frukter och svampar. Det ser ut som socker och smakar ungefär likadant. Har GI 0 och innehåller inga kalorier. Kan man använda när man bakar, dock inte så bra vid jäsning då annan sorts socker kan vara bättre.
 
Agavesirap - Utvinns ur en mexikansk kaktus och har väldigt söt smak. Har GI värde på ca 50. Detta går utmärkt att ersätta vanlig sirap med om man vill.
 
Honung - Består av fruktos och glukos. Ett av våra äldsta sötningsmedel som är helt naturligt. Energiinnehållet är detsamma som hos vanligt socker, men honung är oraffinerat och innehåller en del antioxidanter, vitaminer och mineraler som kan ha en antiinflammatorisk effekt.GI = 70.
 
Stevia - Utvinns ur en växt som odlas i Sydafrika. Är mkt sötare än vanligt socker i smaken, men med ett lågt GI på ca 0 och påverkar inte blodsockret och innehåller nästan inga kalorier. Dock väldigt stark smak så här ska man vara försiktig med doseringen ;).
 
Det finns alternativ till socker och dessa som jag listat är bara en del utav dem. Honung är för mig en personlig favorit då den känns som mest naturlig och därför för mig "bättre", men detta skiljer sig också från person till person :) Inget är som sagt riktigt bra i rikliga mängder :)
 
Källor: Expressen GI & Hälsa, Paulun.se, 1177
 
//Sandra

Kommentera här:

Matbloggstoppen