Här kommer det utlovade inlägget om te och dess fantastiska egenskaper! :)
Att te är nyttigt och bra för hälsan finns det forskare som påstått under många år. Men vilket te är egentligen bra för vad och vilka är tesorternas hälsoeffekter?
Grönt te
Grönt te har enligt forskning visat sig ha flera positiva effekter på hälsan. Vid tillverkningen tillåts nämligen inte tebladen oxidera och därför bibehålls många av de nyttiga ämnen som finns naturligt i bladen. Förr i världen ansågs grönt te ha läkande effekter vid sjukdomar. Och även om teet numera oftast dricks som njutningsdryck, finns det än i dag rön som påstår att grönt te kan hjälpa till att förebygga sjukdomar. En studie utförd i Japan har dessutom visat att ett par koppar grönt te per dag minskar risken för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar.
Rött te
En annan benämning för det röda teet är Rooibos eftersom bladen som används kommer från just Rooibosbusken. Smaken är snarare mild än besk och innehåller heller inget koffein som gör dig pigg. Även om det inte är vetenskapligt bevisat så sägs det att rooibosteet lindrar mot både astma, eksem och sömnssvårigheter. En kopp rött te innehåller dessutom både järn, kalcium, zink och flour som alla är viktiga näringsämnnen för kroppen.
Svart te
Eftersom svart te innehåller koffein är det uppiggande och därför tror man att tedrickande förbättrar den mentala förmågan. Svart te är egentligen mörkrött och färgen beror på att mycket av katechinerna i tebladen omvandlas till teaflaviner och tearubiginer, det vill säga nyttiga antioxidanter.
Vitt te
Vitt te skulle kunna beskrivas som ett mellanting mellan svart och grönt te och tillverkas av tebuskarnas knoppar och de yttersta bladen. Det är också det te som innehåller mest antioxidanter och näringsämnen av alla sorter. Detta på grund av att tebladen varken utsätts för upphettning, rullning eller oxidering under framställningsprocessen. Alltså ett te som gör nytta för både kropp och knopp!
Örtte
Några av de mest välkända sorterna som örtte framställs av är kamomill, nypon och lapacho. Lapachoteet, också kallat för Inka-te, tillverkas av den innersta barken på trädet Tabebuia som växer fritt i Sydamerika. Teet sägs ha helande effekter och påstås kunna stärka kroppens immunförsvar. Dock finns det inga kliniska dokumentationer som stödjer påståendet och personer med allvarliga sjukdomar uppmanas rådgöra med sin läkare innan användning. Lapacho ska heller inte drickas om man är gravid. Kamomillte görs på torkade kamomillblommor och har en antiinflammatorisk effekt. Dessutom kan det användas för för muskelavslappning och teet sägs vara rogivande. Nyponte tillverkas av krossade nypon. Det sägs vara inflammationshämmande och fungera som ett hälsosamt kosttillskott.

Så där har vi det! :)
//Sandra